permis-de-conducere-medic-de-familie.jpg

09/10/2023 Noutati

De la 1 octombrie 2023!!!

Examinarea medicală a conducătorilor de vehicule şi a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere se efectuează de către medicul de familie : pentru categoriile de permise de conducere din grupa 1,grupa 1 – categoriile: AM, A1, A2, A, B1, B;

La efectuarea examenului medical, medicul de familie sau Comisia consultă în mod obligatoriu datele electronice de evidență medicală primară privind aflarea sub supraveghere medicală a persoanei cu:

1) consum de droguri și de alte substanțe psihotrope;

2) probleme de sănătate mintală.

În cazul în care medicul de familie sau, după caz, Comisia constată, inclusiv în baza declarației persoanei, că aceasta suferă sau se află sub supraveghere medicală pentru una sau mai multe afecțiuni/stări care nu permit conducerea vehiculului sau constată riscuri și pericole care pot apărea în timpul conducerii vehiculelor în legătură cu acestea, se eliberează bilet de trimitere (F 027/e) pentru consultarea la medicul sau medicii specialiști de profil.

Dacă pacientul are pâna în 65 ani atunci următoarea reexaminare este peste 10 ani, așa dar se calculează „Data eliberării ” + 10 ani și se autocompletează câmpul „Următoarea reexaminare ”
1.2 Dacă pacientul are peste 65 ani atunci următoarea reexaminare este peste 3 ani, deci se calculează „Data eliberării ” + 3 ani si se autocompletează câmpul „Următoarea reexaminare ”

Examinarea medicală а conducătorilor de vehicule și а candidaților pentru obținerea permisului de conducere se efectuează contra plată, prin serviciile https://mpay.gov.md/Services/Service/CNS01

Tarife Examinarea conducatorilor auto AMP


stop-sare-1200x800.webp

29/05/2023 Noutati

Săptămâna de conștientizare a consumului de sare 2023 va avea loc în perioada 15-21 mai cu tema: “Uită de obiceul de a pune sare în bucatele gata!”. În fiecare an, Organizația Internațională privind Sarea organizează o „Săptămâna Mondială de Conștientizare a Sării” pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului în ecxes a sării asupra sănătății.

Campania anuală este șansa noastră de a vorbi direct publicului larg, evidențiind sarea ascunsă în produsele alimentare și încurajând pe cei care consideră sarea esențială în mâncarea lor și în hrana copiilor lor să acționeze. Prima Săptămână oficială de conștientizare a sării a fost în 2008, cu obiectivul de a crește gradul de conștientizare a surselor de sare din alimentație. Un deceniu mai târziu, obiectivul reducerii consumului de sare este încă pe ordinea de zi.

 

Mesaje:

  • Conștientizarea și educarea cu privire la reducerea sării.
  • Asigurarea accesului la sisteme alimentare cu prețuri accesibile pentru toți, și prevenirea deceselor și a îmbolnăvirilor cauzate de bolile legate de dietă.
  • Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă consumul global de sare ar fi redus la mai puțin de 5 grame pe zi.
  • Accentuarea necesitatății urgente ca producătorii de alimente și băuturi să reducă cantitatea de sare din produse.

 

Fapte:

  • Excesul de sare crește riscul de hipertensiune arterială, atacuri de cord și alte boli ale aparatului circulator. Consumul în exces de sare este, de asemenea, legat de boli de rinichi, osteoporoză, cancer de stomac și obezitate.
  • Potrivit „Studiului național privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova” realizat în anul 2016 de Biroul de țară al OMS, moldovenii consumă zilnic de două ori mai multă sare decât norma recomandată de OMS sau 10,8 grame/zi. Bărbații consumă mai multă sare (11,5 grame), comparativ cu femeile (10,3 grame). Totodată, în mediul rural se consumă mai multă sare (11,3 grame/zi) comparativ cu mediul urban (10 grame/zi).
  • Consumul de sare de mai puțin de 5 grame pe zi pentru adulți ajută la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord coronarian. Principalul beneficiu al reducerii consumului de sare este reducerea corespunzătoare a tensiunii arteriale crescute.
  • Statele membre ale OMS au convenit să reducă aportul de sare de către populația globală cu aproximativ 30% până în 2025.
  • Se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă consumul global de sare ar fi redus la nivelul recomandat.

 

Sarea din alimentația zilnică poate proveni din alimente procesate, fie pentru că sunt deosebit de bogate în sare (cum ar fi mâncăruri gata preparate, carne procesată precum slănină, șuncă și salam, brânză, gustări sărate, tăiței, etc.), fie pentru că sunt consumate frecvent în cantități mari (cum ar fi pâinea și produsele din cereale procesate). Sarea se mai adaugă în alimente și în timpul gătitului (bulion și cuburi de bulion) sau la masă (sos de soia, sos de pește și sare de masă).

Scăderea aportului de sare sub 5 g/zi pentru adulți este una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire a hipertensiunii arteriale și a infarctului miocardic acut, inclusiv a decesului de pe urma acestuia. Dintre toate comportamentele asociate hiperconsumului de sare, cel mai eficient este evitarea adăugării sării în mâncare înainte de consumul acesteia.

 

Recomandări pentru reducerea sării

  • Pentru adulți: OMS recomandă ca adulții să consume mai puțin de 5 g (puțin sub o linguriță) de sare pe zi.
  • Pentru copii: OMS recomandă ca aportul maxim recomandat de sare pentru adulți să fie ajustat în scădere pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 15 ani, în funcție de nevoile lor energetice față de cele ale adulților. Această recomandare pentru copii nu abordează perioada de alăptare exclusivă (0–6 luni) sau perioada de hrănire complementară cu alăptare continuă (6–24 luni).
  • Toată sarea care este consumată ar trebui să fie iodată sau „fortificată” cu iod, care este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului la făt și copilul mic și pentru optimizarea funcției mentale a oamenilor în general.

 

Despre sare, sodiu și potasiu

  • Sodiul este un nutrient esențial necesar pentru menținerea volumului plasmatic, echilibrul acido-bazic, transmiterea impulsurilor nervoase și funcționarea normală a celulelor.
  • Excesul de sodiu este legat de rezultate negative asupra sănătății, inclusiv creșterea tensiunii arteriale.
  • Principalii contribuitori la consumul alimentar de sodiu depind de contextul cultural și de obiceiurile alimentare ale unei populații.
  • Sodiul se găsește în mod natural într-o varietate de alimente, cum ar fi laptele, carnea și crustaceele. Se găsește adesea în cantități mari în alimentele procesate, cum ar fi pâinea, carnea procesată și gustările, precum și în condimente (de exemplu, sursă de soia, sursă de pește).
  • Sodiul este, de asemenea, conținut în glutamatul de sodiu, folosit ca aditiv alimentar în multe părți ale lumii.
  • Potasiul este un nutrient esențial necesar pentru menținerea volumului total al fluidelor corporale, a echilibrului acid și electrolitic și a funcției celulare normale.
  • Potasiul se găsește în mod obișnuit într-o varietate de alimente nerafinate, în special fructe și legume.
  • Aportul crescut de potasiu reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică la adulți.

 

Cum să reducem sarea în alimentație?

Politicile și strategiile guvernamentale ar trebui să creeze medii care să permită populației să consume cantități adecvate de alimente sigure și hrănitoare care alcătuiesc o dietă sănătoasă, inclusiv cu conținut redus de sare. Îmbunătățirea obiceiurilor alimentare este o responsabilitate atât socială, cât și individuală, care necesită o abordare bazată pe populație, multisectorială și relevantă din punct de vedere cultural. Strategiile generale pentru reducerea sării includ:

  • politici guvernamentale – inclusiv politici fiscale și reglementări adecvate pentru a se asigura că producătorii de alimente și comercianții cu amănuntul produc alimente mai sănătoase sau fac produse sănătoase disponibile și la prețuri accesibile;
  • colaborarea cu sectorul privat pentru a îmbunătăți disponibilitatea și accesibilitatea produselor cu conținut scăzut de sare;
  • conștientizarea consumatorului și împuternicirea populației prin marketing social și mobilizare cu privire la necesitatea reducerii consumului de sare;
  • crearea unui mediu favorabil pentru reducerea sării prin intervenții de politică locală și promovarea unor medii de „alimentație sănătoasă” în școli, la locul de muncă, etc.;

 

Consumul excesiv de sare la domiciliu poate fi redus prin:

  • Consumul produselor cu un conținut redus de sare;
  • Pregătirea bucatelor acasă cu un conținut redus de sare;
  • Înlocuirea sării cu ierbuiri și mirodenii aromatice pentru savoare și gust;
  • A elimina solnița de pe masă;
  • A evita sărarea bucatelor în procesul de gătire, etc.

 

Percepții greșite despre reducerea sării

  • “Într-o zi fierbinte și umedă când transpiri, ai nevoie de mai multă sare în dietă:” Se pierde puțină sare prin transpirație, așa că nu este nevoie de sare suplimentară chiar și într-o zi fierbinte și umedă, deși este important să bei multă apă.
  • “Sarea de mare nu este „mai bună” decât sarea fabricată pur și simplu pentru că este „naturală”. Indiferent de sursa de sare, sodiul din sare este cel care provoacă efecte negative asupra sănătății.
  • “Sarea adăugată în timpul gătitului nu este principala sursă de aport de sare.” În multe țări, aproximativ 80% din sare din dietă provine din alimente procesate.
  • “Mâncarea nu are nevoie de sare pentru a avea o aromă atrăgătoare.” Este nevoie de ceva timp pentru ca papilele gustative ale unei persoane să se adapteze, dar odată ce se obișnuiesc cu mai puțină sare, este mai probabil să se bucure de mâncare și să observe o gamă mai largă de arome..
  • “Mâncarea nu are aromă fără sare.” Deși acest lucru poate fi adevărat la început, papilele gustative se obișnuiesc în curând cu mai puțină sare și este mai probabil să vă bucurați de mâncare cu mai puțină sare și mai multă aromă.
  • “Alimentele bogate în sare au gust sărat.” Unele alimente care au un conținut ridicat de sare nu au un gust foarte sărat, deoarece uneori sunt amestecate cu alte lucruri, cum ar fi zaharuri, care maschează gustul. Este important să citiți etichetele alimentelor pentru a afla nivelul de sodiu.
  • “Doar bătrânii trebuie să se îngrijoreze de câtă sare mănâncă:” Consumul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială la orice vârstă.
  • “Reducerea sării ar putea fi dăunătoare pentru sănătate:” Este foarte dificil să mănânci prea puțină sare, deoarece există atât de multe alimente de zi cu zi care conțin sare.

 

Angajamentul Republicii Moldova pentru promovarea alimentației sănătoase și reducerea consumului excesiv de sare

 Reducerea  cu 30% a consumului mediu de sare / sodiu  – reprezintă ținta națională a cadrului național de monitorizare a BNT și ODD. În scopul reducerii BNT recent a fost aprobat Programul național de prevenire și control a BNT prioritare pe perioada 2023 – 2027 (Hotărârea Guvernului nr.129 din 15 martie 2023 publicat în Monitor Oficial al Republicii Moldova, nr.138-140, art.306 din 21.04.2023).

Nutriția este esențială pentru o bună sănătate şi o stare de bine pentru toate vârstele

Realizarea activităților principale pentru reducerea factorilor de risc ai BNT va fi asigurată prin acțiuni de consolidare a componentei de educație în domeniul sănătății pentru promovarea unui stil de viață sănătos, crearea unor medii care promovează sănătate, alfabetizarea populațieie, consolidarea cadrului regulatoriu în domeniu, etc.

Astfel, cadrul normativ existent în domeniul sării alimentare a fost ajustat la recomandările organizațiilor internaționale din domeniul alimentației și nutriției, precum și la progresele de ordin tehnologic în industria alimentară (modificările Hotărârii Guvernului nr. 596/2011 cu privire la aprobarea unor măsuri de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod au fost aprobate în cadrul ședinței de Guvern din 28.12.2022).

Una din prevederile importante se referă la faptul, că la fabricarea produselor de panificație, dar și a altor produse pentru organizarea alimentației în instituțiile de învățământ general, instituțiile medico-sanitare, unitățile Armatei Naționale, instituțiile penitenciare, centrele de plasament, centrele comunitare de reabilitare și aziluri, să fie utilizată doar sarea iodată, cu excepția celor supuse proceselor de maturare și conservare.

În același timp, în scopul reducerii consumului de sare au fost stabilite ținte graduale pentru nivelul maxim de sare în produsele de panificație, Astfel, începând cu 1 iunie 2023, 100 de grame de produs va trebui să conțină cel mult 1,5 grame de sare, iar începând cu 1 iunie 2024 raportul va constitui un gram de sare la 100 de grame de produs.


IMG_8049-1200x971.png

12/05/2023 Noutati

Ziua Internațională a Asistentului Medical este marcată anual în data de 12 mai – ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, considerată fondatoarea acestei profesii și cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale din lume, la Londra, în 1860.

În anul curent, această zi are genericul „Asistenții noștri. Viitorul nostru” și vine să evidențieze încă o dată contribuția adusă de asistenții medicali pentru binele societății. În cadrul sistemului de sănătate, acești profesioniști au un rol esențial în oferirea de servicii medicale de calitate. Ei sunt o parte vitală a echipei de asistență medicală și au o valoare inestimabilă în asigurarea sănătății pacienților.

Fie că activează în spitale, clinici, centre de sănătate sau în alte medii de îngrijire, munca asistenților medicali este esențială și indispensabilă. Cu dăruire și devotament, ei sunt mereu la datorie pentru a oferi asistență celor care au nevoie, indiferent de momentul zilei sau de natura problemei lor de sănătate. Prin eforturile lor constante, salvează vieți, alină durerea și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În această zi specială, vă transmitem sincere felicitări, vă asigurăm că apreciem mult munca dumneavoastră și vă mulțumim pentru tot ce faceți. V-ați asumat o responsabilitate enormă în îngrijirea sănătății populației, iar o dovadă în acest sens este modul în care v-ați implicat în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Suntem profund recunoscători pentru curajul și dăruirea manifestate, care ne inspiră și ne motivează să susținem eforturile dumneavoastră. Două treimi din toți lucrătorii medicali din țara noastră sunt asistenţi medicali, iar în anul 2022 pentru salarizarea celor peste 20 de mii de angajaţi incluşi în categoria de personal medical mediu (asistenţi medicali), Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat peste 2,5 miliarde de lei.


felicitari-cu-flori-cele-mai-frumoase-imagini-cu-mesaje-de-la-multi-ani-5.jpg

05/05/2023 Noutati

Stimate Lidia Golubas,

Cu ocazia zilei tale de nastere, noi, colegii tai de munca de la Centrul de Sanatate Magdacesti, dorim sa-ti transmitem cele mai sincere felicitari! Astazi, iti dorim sa te bucuri de fiecare moment alaturi de cei dragi, sa te simti iubita si apreciata pentru tot ceea ce faci.

In calitate de Mediul Sef al Centrului, ai demonstrat intotdeauna o grija si un devotament deosebit fata de echipa noastra si pacientii nostri. Fie ca acest nou an de viata sa-ti aduca multe impliniri si satisfactii, sa ai parte de sanatate, fericire si multa energie pentru a continua sa gestionezi cu succes.

Iti multumim pentru ca ne inspiri si ne motivezi sa fim mereu mai buni si sa ne dedicam cu pasiune meseriei noastre. Felicitari din nou si sa ai parte de o zi minunata alaturi de cei dragi!

Cu stima si recunostinta,

Colegii tai de munca de la Centrul de Sanatate Magdacesti


capuse-moldova.jpg

02/05/2023 Noutati

An nou, probleme vechi, pentru țara noastră.

Deși vremea de abia a început să se încălzească îndeajuns de serios pentru a putea petrece timp prin parcuri, îmbrăcați subțire, tot mai multe personae au fost nevoite  să meargă la spital, după ce s-au trezit pe corp cu căpușe. Aceste insecte sunt paraziți ce se hrănesc cu sângele gazdei, iar pericolele care le aduc sănătății sunt greu de supraestimat. Ele pot introduce în organismul nostru o serie de boli extrem de serioase, precum  Boala Lyme, care ne pot afecta tot restul vieții, conform informațiilor oferite de către medicii infecționiști.

În cazurile în care nu este posibil să ajungem la spital în 24 de ore, putem încerca să scoatem căpușa folosind o pensetă, fixată cât mai aproape de punctul de acces unde este înțepătura. Insecta trebuie extrasă încet, cât mai drept posibil, iar extrem de crucial: ea nu trebuie strivită sau ruptă! După ce a fost scoasă din piele, locul trebuie dezinfectat, posibil cu alcool. Însă, chiar și așa, este necesar să mergeți la medic cât mai repede, pentru a vă testa pentru prezența bolii Lyme.

În peste 80% dintre cazuri, dacă sunt tratate sau se administrează tratamentul preventiv imediat după ce a fost descoperită căpușa, această boală nu se dezvoltă. E doar un număr mic de cazuri în care evoluează cu formă cronică, cu manfiestări la nivelul inimii, sistemului nervos, articulațiilor, unde boala poate fi mai severă. Din fericire, foarte rar sunt cazuri mortale.


Laborant.webp

Cerințe pentru participarea la concurs:

  1. Capacitate deplină de exercițiu;
  2. Vârsta până la 70 de ani;
  3. Nu a fost anterior destituit dintr-o funcție publică sau nu i-a încetat contractul de muncă pe motive disciplinare;
  4. Lipsa antecedentelor penale nestinse pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.
  5. Experiența profesională în domeniul de specialitate minim 1 an
  6. Reputație ireproșabilă.
  7. Cunoştinţe:
    • Cunoaşterea legislaţiei și actelor normative în domeniul laboratorului
    • Cunoaşterea limbii române și limbii ruse;
  8. Abilități: lucru în echipă, planificare şi sinteză, comunicare eficientă, evaluare;
  9. Atitudini/comportamente: responsabilitate, disciplină, exigenţă faţă de sine, iniţiativă, obiectivitate, tendinţă spre dezvoltare profesională continuă.

 

Tipul de angajare:

  • Perioadă nedeterminată
  • Salariu motivant
  • Regim de lucru flexibil

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la nr. de tel.: 0684353400248 58006


sanatatea-rinichilor.jpg

09/03/2023 Noutati

Ziua Mondială a Rinichiului, marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, are în acest an genericul „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea – pregătindu-ne pentru neprevăzut, susținând persoanele vulnerabile”. Acesta este un apel la acțiune, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a populației despre această boală și a o preveni.

În Republica Moldova, persoanele asigurate beneficiază gratuit de servicii de prevenire, diagnostic şi tratament al bolilor renale. Aceste servicii sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM).

La nivelul asistenţei medicale primare, Compania Națională de Asigurări în Medicină finanţează asistența acordată de medicul de familie împreună cu echipa sa, şi anume: luarea în evidenţă a bolnavului confirmat de medicul specialist de profil, supravegherea şi aplicarea strict observată a tratamentului.

În cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, din fondurile AOAM sunt acoperite consultaţia medicilor specialişti nefrologi cu prescrierea în scop de diagnostic a investigaţiilor de laborator, tratamentului, luarea în evidenţa medicală şi supravegherea în dinamică.

De asemenea, persoanele cu insuficienţă renală cronică beneficiază gratuit la nivelul asistenţei medicale de ambulatoriu și al celei spitalicești de servicii de dializă. Peste 800 de pacienți primesc lunar astfel de servicii, iar în 2022 au fost efectuate peste 97 de mii de ședințe de dializă, pentru care din fondurile AOAM au fost alocați aproape 197 de milioane de lei. În acest an, CNAM are încheiate contracte cu nouă prestatori de servicii de dializă de pe întreg teritoriul țării.

La nivel de spital, CNAM achită cheltuielile pentru consultaţii, diagnostic, tratamente, îngrijiri medicale, medicamente, consumabile, cazare şi alimentaţie. Asigurarea medicală obligatorie acoperă și costurile transplantului de rinichi, o astfel de operaţie depășind cifra de 180 de mii de lei.

Pentru sănătatea rinichilor, este nevoie de respectarea unor reguli esenţiale, și anume: evitarea sedentarismului, păstrarea glicemiei şi colesterolului în limite normale, consumarea unei cantităţi zilnice suficiente de apă, menținerea sub control a tensiunii arteriale și a greutăţii corporale, alimentaţia echilibrată, evitarea fumatului şi reducerea consumului de sare.


instalare-cazan.jpg

20/02/2023 Noutati

La 17 februarie anul curent a fost finalizata schimbarea sistemei de încălzire din OMF Drasliceni, care era una veche și depășită, și necesita cheltuieli exagerate.

A fost înlocuit cazanul cu unul nou, performant de tip condens , care permite o economie de gaze naturale și condiții optime pentru lucrătorii și pacienții de la OMF Drasliceni.
Proiectul a fost finalizat cu susținerea Fondatorului : Consiliul Raional Criuleni.


MC-si-DMC_1-1200x661.jpg

19/02/2023 Noutati

Peste 771 de mii de persoane au beneficiat în anul 2022 de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Din numărul total de beneficiari, peste 770 de mii au primit medicamente compensate, în creștere cu 30 mii față de 2021. Mai mult de jumătate dintre ei, 465 de mii, au beneficiat de preparate compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, în timp ce peste 118 mii – de medicamente contra diabetului zaharat.

În anul 2022, în lista medicamentelor compensate au fost incluși în premieră analogii de insulină, și anume: șapte denumiri comune internaționale. Mai mult de șapte mii de persoane au primit gratuit aceste medicamente, costul lor fiind achitat din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Totodată, din iulie 2022, sunt compensate, la fel în premieră, mai multe dispozitive medicale prescrise în condiții de ambulatoriu. Astfel, pe lângă medicamente compensate, peste 22 mii de persoane au beneficiat și de teste, lanțete pentru monitorizarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare. La prezentarea rețetei în farmacie, beneficiarii pot primi gratuit cel puțin un dispozitiv medical.

Negocierea pentru prima dată în anul trecut a prețurilor la medicamente și dispozitive medicale compensate a permis extinderea listei de astfel de preparate, acoperirea unui număr mai mare de medicamente, precum și reducerea cheltuielilor de buzunar ale pacienților pentru medicamente costisitoare, inovatoare.

Cel mai scump medicament compensat din fondurile de asigurare medicală obligatorie a fost utilizat anul trecut de pacienții cu mucoviscidoză, iar suma anuală achitată de Compania Națională de Asigurări în Medicină per beneficiar a fost de peste 167 de mii de lei.

În 2022, volumul total al cheltuielilor pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate a depășit 771 de milioane de lei.

Cetățenii au beneficiat anul trecut de opt denumiri comune internaţionale noi pentru tratamentul mai multor maladii, cum ar fi diabetul zaharat, astmul bronșic, hipertensiunea arterială. În prezent, lista preparatelor compensate cuprinde 169 de denumiri comune internaţionale.

Medicamentele compensate sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog, în timp ce rețeta pentru dispozitivele medicale compensate este eliberată de medicul de familie la indicaţia medicului specialist. Vedeți aici detalii despre pașii de acces la aceste produse farmaceutice. Medicamentele și dispozitivele medicale compensate pot fi ridicate la prezentarea rețetei în orice farmacie contractată de CNAM pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În anul curent, CNAM a planificat în fondurile de asigurare medicală obligatorie peste un miliard de lei pentru medicamente și dispozitive medicale compensate, iar pentru eliberarea produselor respective compania a contractat peste 212 de prestatori de servicii farmaceutice cu peste 1300 de filialele ale acestora.


CS Măgdăcești | by ProLexIT